Ο Τραμπ απειλεί την Κίνα με εμπορικό πόλεμο


Με πρόφαση καταγγελίες ότι η Κίνα έχει υποκλέψει αμερικάνικη πνευματική ιδιοκτησία καθώς και ότι εφαρμόζει μη αποδεκτές εμπορικές τακτικές, απειλείται να ξεσπάσει διεθνής κλιμάκωση με απρόσμενα διεθνή εμπορικά επακόλουθα.

Η Ουάσιγκτον αναμένεται να εξαγγείλει σύντομα «ενδελεχή έρευνα» για το πώς η Κίνα ξεπερνά τους απαγορευτικούς κανόνες του «copyright» στην εμπορική αγορά και ταυτόχρονα εφαρμόζει προστατευτική πολιτική, παραβιάζοντας την Εμπορική Πράξη του 1974 του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναμενόταν να εκδοθεί την Παρασκευή -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- αλλά αναβλήθηκε.



Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η αντίδραση της Κίνας μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται «πολύ ήρεμη». Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου είχε ανακοινώσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τις ΗΠΑ για να διακανονίσει τις διαφορές που έχουν προκύψει, «για το συμφέρον και των δύο μερών».

«Η συνεργασία είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών και η διαμάχη θα έχει δυσμενή επακόλουθα και για τις δύο χώρες» είπε ο Gao Feng, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου στους δημοσιογράφους.

Σε κύριο άρθρο της η «China Daily», όμως ήταν πιο αιχμηρή και προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να μην πολιτικοποιήσουν την μεταξύ τους διαφορά». Προσπάθησε επίσης να αποσυνδέσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις από την δήλωση Τραμπ ότι «θα έχει επιπτώσεις στο εμπόριο η αποτυχία της Κίνας να βοηθήσει στην επίλυση του βορειο-κορεατικού προβλήματος».

Υπάρχουν ωστόσο σχολιαστές που συνδέουν τις αμερικάνικες εμπορικές απειλές εναντίον της Κίνας, με τη δήλωση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ότι «το ΔΝΤ ενδεχομένως να μεταφέρει την έδρα του από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο», μέσα στην επόμενη δεκαετία, «εάν η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και των άλλων ασιατικών κρατών συνεχισθεί με τους τωρινούς ρυθμούς».

«Οι αναδυόμενες νέες οικονομίες θα απαιτήσουν την πλέον έντονη παρουσία του ΔΝΤ στην περιοχή» σύμφωνα με την Λαγκάρντ.

Εδώ και 70 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΔΝΤ πάντοτε είχε έδρα στις ΗΠΑ και η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του καθώς διέθετε μερίδιο 16% των ψήφων του ΔΣ.

Υπάρχουν όμως σήμερα οικονομικές αναλύσεις που αναφέρουν ότι με ρυθμούς ανάπτυξης πλέον του 6% η Κίνα, θα ξεπεράσει το αμερικάνικο ακαθάριστο εθνικό προϊόν και μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης



via

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ

Νεότερη Παλαιότερη